آشنایی با فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی
گیربکس وسیلهای مکانیکی برای افزایش دادن گشتاور خروجی موتور و تغییر سرعت آن است. یک سر گیربکس به محور موتور متصل شده و به وسیله پیکربندی چرخ دندهها، سرعت و گشتاور خروجی معین میشود. برای شروع حرکت هر نوع موتور، اعم از موتورهای خودرو و موتورهای صنعتی، باید دستگاه از حالت استراحت به شتاب برسد و این امر نیازمند ایجاد گشتاور در موتور است. فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی یک فرمول پیچیدهای نیست و شما با استفاده از این فرمول میتوانید میزان گشتاور خروجی گیربکسهای صنعتی را پیدا کنید.
اگر نمیدانید گشتاور در گیربکس چیست و چه کاری انجام میدهد این مطلب را تا انتها مطالعه کنید چرا که در این بخش ما قصد داریم شما را با ماهیت گشتاور گیربکس آشنا کرده و فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی را به شما ارائه کنیم. با در دست داشتن این فرمول میتوانید انتخاب درستی از گیربکس داشته باشید.
فهرست مطالب
- گشتاور چیست؟
- فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی
- افزایش یا کاهش گشتاور چیست؟
- جمع بندی فرمول محاسبه گشتاور خروجی
گشتاور چیست؟
گشتاور در واقع نیرویی است که میتواند موجب چرخیدن جسمی در طول یک محور شود. همان گونه که نیروها موجب سرعت دادن به اجسام سینماتیک خواهند شد، گشتاور هم موجب میشود تا اجسام شتاب زاویهای داشته باشند. به طور کلی گشتاور کمیت برداری بوده و جهت بردار آن به جهت نیروها در طول محور بستگی دارد. اگر بخواهیم یک تعریف عمومی از گشتاور ارائه کنیم، باید بگوییم که گشتاور به نیرویی گفته می شود که به جسم وارد میشود، این جسم باید از محل نیرو فاصله داشته باشد، حال این فاصله ممکن است یک میکرو متر یا حتی یک میلیونوم متر باشد.
واحدهای اندازهگیری گشتاور نیوتون بر متر مربع است و محاسبه نیروی آن پوند بر فوت میباشد. این واحدها از ضرب نمودن طول در نیرو به دست میآیند. در فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی نیز از این واحدهای اندازه گیری استفاده می شود که این واحدها همگی نشان دهنده مقدار نیروی چرخشی وارد شده است.
برای درک بهتر از مفهوم گشتاور پیش از ارائه فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی باز و بسته شدن لولای دربها را در نظر بگیرید، نیرویی که موجب چرخیدن محور لولا میشود، گشتاور است. با در نظر داشتن این مثال کاملاً ملموس معنی گشتاور را به خوبی درک کرده اید. زمانی که در را باز میکنید، از قسمت لولا به کنارههای آن فشار وارد میشود تا با نیروی کافی در باز شود. اما زمانی که از دستگیره برای این کار استفاده میکنید، درب را با کمترین میزان نیرو باز میکنید. اگرچه که در هر دو روش در باز میشود، اما افراد اغلب ترجیح میدهند تا با نیروی کمتری این کار را انجام دهند که این نیروی کمتر همان دستگیره است. گشتاور در موتور نیز همین نقش را ایفا میکند.
چند مدل گشتاور داریم؟
پیش از معرفی فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی خوب است با گشتاورها نیز آشنا شوید. گشتاور میتواند پویا یا استاتیک باشد. اگر فردی به درب بسته فشار وارد میکند، گشتاور ایستایی در درب ایجاد کرده است چرا که با وجود این نیروی وارد شده، درب در دور لولاها به طور کامل نمیچرخد. یا زمانی که با سرعت ثابت روی دوچرخه رکاب میزنید، در حال وارد کردن گشتاور ایستایی هستید، چرا که شتابی به وسیله وارد نکردهاید. اما اگر به هر موتوری شتاب وارد کنید، بدین معنی است که گشتاور پویا در آن وسیله تولید کردهاید.
فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی
محاسبۀ محدودۀ مطلوب سرعت و گشتاور در موتور بر اساس کاربردی که دارند، ممکن است مشکل به نظر برسد اما به طور کلی بر اساس نوع بار و اندازه موتور میتوان این محدوده را تعیین کرد. گشتاور خروجی در گیربکسهای صنعتی دغدغه بزرگ بسیاری از افراد است. محاسبه گشتاور در گیربکسهای مختلف صنعتی مثل گیربکس حلزونی یا خورشیدی به طور یکسان انجام میشود. با دانستن فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی میتوانید این مقدار را در گیربکسهای مختلف محاسبه کنید. چنانچه بخواهیم گشتاور نیرو را به طور کلی اندازه بگیریم، باید میزان نیرویی که به جسم وارد میشود را به دست آوریم. برای این کار باید مولفههای فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی را بشناسید:
- گشتاور: T
- نیرو: F
- طول بازو: D
برای محاسبه گشتاور کافی است نیروی محرکه را در مقدار فاصله ضرب کنید. منظور از فاصله شعاع قرقره است. تصور کنید نیرو با وزن 50 کیلوگرم و شعاع 10 سانتی متر است، با ضرب این دو عدد میتوان نتیجه گرفت که میزان گشتاور 500 کیلوگرم سانتی متر بوده، یا با توجه به اینکه هر نیوتون معادل ده کیلوگرم سانتی متر است، گشتاور معادل 50 نیوتون متر میشود.
توجه داشته باشید که بالاترین و حداکثر میزان گشتاور الکتروموتورها یا موتورهای احتراقی در دورهای پایین ایجاد خواهند شد چرا که در این دورها اصطکاک بسیار کمتری وجود دارد. برای اینکه میزان گشتاور را در موتورهای الکتریکی به دست آوریم میتوانیم از روش ذیل استفاده کنیم:
Kw × 9550 ÷ rpm = n.m
بنابراین نتیجه میگیریم که موتورهایی که دور پایین و قدرت برابر دارند، گشتاور بالایی تولید نمیکنند. لازم به ذکر است که گشتاور میتواند امکان حرکت در نوردهای صنعتی و نوار نقالهها را بدهد.
افزایش یا کاهش گشتاور چیست؟
حال که با فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی آشنا شدید و طریقه به دست آوردن میزان گشتاور را در گیربکسهای صنعتی را دانستید، خوب است بدانید بعضی اوقات، ممکن است نیاز به زیاد کردن یا کم کردن میزان گشتاور داشته باشید، برای این کار آنچه که در این بخش گفته میشود را با دقت مطالعه کنید.
شما میتوانید طول اهرم را نسبت به نیرویی که به جسم وارد میکنید، زیاد یا کم کنید. در مثال لولای در، این کار با فشار دادن درب از بخش کناری لولا و همچنین دستگیره در اتفاق میافتد. به همین ترتیب، گشتاوری که به وسیله یک موتور تولید میشود نیز میتواند توسط چرخ دندهها کاهش یا افزایش یابد. علاوه بر این، چرخ دنده میتواند برای عملکرد بهتر در وسایل تنظیم شوند. چرخ دندهها قابلیت تنظیم شدن را دارند تا گشتاور کافی را در دورهای چرخش موتور ایجاد کنند.
جمع بندی فرمول محاسبه گشتاور خروجی
این روزها نام گیربکس را در کسب و کارهای مختلف به وفور شنیدهاید. وظیفه اصلی این دستگاه پرکاربرد انتقال قدرت است. در گیربکسهای صنعتی گشتاور و سرعت به همدیگر تبدیل میشوند، به عبارت دیگر در این گیربکسها با کاهش دادن سرعت خروجی، گشتاور خروجی بیشتر شده و با افزایش آن گشتاور نیز کم میشود. دستگاههای زیادی هستند که میتوانند توان مورد نیاز در گیربکسها را تامین کنند. مثلاً موتورهای دیزلی، موتورهای گازسوز، موتورهای بنزینی، الکترو موتورها، توربینهای گازی، موتورهای جت و توربینهای بخار که در آنها از گیربکس صنعتی استفاده میشوند. با دانستن فرمول محاسبه گشتاور خروجی گیربکس صنعتی میتوان میزان گشتاور خروجی را در این وسیله به دست آورد.
اگر به دنبال خرید گیربکس صنعتی هستید همین حالا با شماره 33183-026 تماس بگیرید. مشاوران شرکت مهندسی نوآوران رستاپاد شما را در خرید بهترین وسیله راهنمایی می کنند. منتظر شما در رستاپاد هستیم.