آیا سرمایه گذاری در تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی سودآور است؟
آهن اسفنجی مهم ترین ماده اولیه کورههای فولادسازی به شمار میرود. در تولید این ماده به روش کوره تونلی، حجم سرمایه گذاری پایینتری نسبت به روشهای دیگر مورد نیاز است. به همین دلیل است که این فرایند جذابیت ویژهای برای سرمایهگذاری بخش خصوصی دارد. اما مهمترین پرسش سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه، برآوردی از میزان سودآوری است که در این مقاله میخواهیم به آن بپردازیم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
به منظور آشنایی با طرح تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی، ابتدا بدانیم که آهن اسفنجی به عنوان یک محصول میانی مهم در زنجیره فولادسازی، به روشهای مختلفی قابل تولید است. اما روش کوره تونلی به عنوان یک روش کوچک-مقیاس احیاء مستقیم، بر خلاف سایر روش ها امکان تولید در ظرفیتهای پایین داشته و در نتیجه به حجم سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد.
برای آشنایی بیشتر با جزئیات فنی احداث کارخانه آهن اسفنجی، به مطلب “احداث خط تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی” مراجعه نمایید.
آشنایی با مزایای تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی
یک مزیت مهم در روش کوره تونلی، انعطاف پذیری بالا در پذیرش انواع مواد آهن دار با دانه بندی های مختلف مانند انواع کنستانتره سنگ آهن، ریزدانه های گندله سازی ها و پوسته های اکسیدی واحدهای نورد به عنوان خوراک ورودی است. به علاوه، از آن جایی که محصول آهن اسفنجی تولید شده به این روش، عمدتاً به صورت بریکت سرد عرضه می شود، نسبت به انواع دیگر این محصول، مزیت هایی مانند چگالی بالاتر و حجم ضایعات کمتری دارد.
از سوی دیگر، با مطالعه بازار انواع آهن اسفنجی، به این نتیجه می رسیم که شرایط تولید هم برای مصرف داخلی و هم به هدف صادرات، مساعد ارزیابی می شود.
میزان سودآوری کارخانه آهن اسفنجی
بعد از آشنایی مختصری که با این محصول و مزایای تولید آن به روش کوره تونلی داشتیم، برای پیش بینی میزان سودآوری این طرح، ابتدا لازم است هزینه های ثابت و متغیر تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی را بررسی کنیم. هزینه های ثابت سرمایه گذاری، شامل تخصیص زمین، عملیات عمرانی و ساختمانی، تجهیز کارخانه به ماشین آلات و ملزومات تولید، تعبیه تاسیسات و … می باشد. از سوی دیگر، منظور از هزینه های متغیر، هزینه های جاری در زمان بهره برداری طرح است، که عمدتاً شامل هزینه های تأمین مواد اولیه، حامل های انرژی و نیروی انسانی می باشد.
برای آشنایی بیشتر با بازار فروش آهن اسفنجی در ایران و جهان و ظرفیتهای فروش این محصول پیشنهاد میکنیم مقاله “بازار فروش آهن اسفنجی چگونه است؟” را حتما بخوانید!
طبق استاندارد کاری شرکت مهندسی فن آوران رستاپاد، کمترین ظرفیت تولید ممکن که با احداث یک کوره محقق می شود، برابر 35000 تن است و به نسبت افزایش تعداد کوره ها، به ظرفیت تولید افزوده خواهد شد. طی محاسبات صورت گرفته در زمان تهیه این گزارش، و با برآورد هزینه های ثابت، هزینه نیروی انسانی و تولید محصول، و همچنین با داشتن قیمت فروش هر تن بریکت آهن اسفنجی، یک تخمین کلی از نرخ و زمان بازگشت سرمایه به ازای ظرفیت های مختلف به قرار زیر است:
برای مثال، اگر روی احداث یک کارخانه تولید آهن اسفنجی به ظرفیت 70000 تن در سال سرمایه گذاری کنیم، انتظار داریم در حدود 28 ماه، بازگشت اصل سرمایه با بهره سالیانه حدود 42 درصد حاصل شود.
همان طور که مشاهده می کنید، میزان سوددهی به ظرفیت تولید وابسته است. به طوری که هر چه ظرفیت تولید افزایش می یابد، سوددهی بیشتر و زمان بازگشت سرمایه کوتاه تر است. با دقت به روند نمودارها، به نظر می رسد که احداث حداقل 3 کوره را بتوان به عنوان حد بهینه سرمایه گذاری درنظر گرفت.
شرکت مهندسی فن آوران رستاپاد مجری طرح تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی
در نظر داشته باشید که این گزارش، صرفاً برای یک شرایط مشخص از بابت تخصیص زمین، حمل و نقل، نحوه تأمین مواد اولیه و … برآورد شده است. از سوی دیگر، طرح تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی در ظرفیت های بالاتر نیز قابل اجرا است و در کنار آن برای افزایش میزان سودآوری، می توان طرح های توسعه دیگری نیز لحاظ نمود.
بنابراین، اگر علاقمند به سرمایه گذاری هستید، برای مشاوره درباره توجیه پذیری فنی و اقتصادی با کارشناسان ما تماس بگیرید. در نظر داشته باشید که تکنولوژی تولید آهن اسفنجی به روش کوره تونلی، به طور کامل از نظر فرآیند، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز، توسط تیم مهندسی شرکت مهندسی فن آوران رستاپاد بومی سازی شده است و این مجموعه، نماینده انحصاری شرکت OTSK، تنها اجرا کننده صنعتی این طرح با بهره برداری موفق در ایران است.
- محاسبات این گزارش در پاییز 1400 و با نرخ برابری دلار 280000 ریال برآورد شده است.
مقاله جالب و پر محتوایی بود، سپاس از تیم مجموعه
سپاس از توجه و همراهی شما
با توجه به این که این روش توسط شرکت فناوران رستاپاد بومی سازی شده و نیازمند سرمایه گذاری اولیه کمتر و امکان ورود بخش خصوصی به این حوزه و زود بازده بودن آن که قبلا به دلیل میزان سرمایه گذاری اولیه بسیار بیشتر بازگشت سرمایه در بلند مدت عملا برای بخش خصوصی جذابیت و و توجیه پذیری اقتصادی به همراه نداشت میسر شده.همچنین انعطاف پذیری مواد اولیه مورد مصرف در این روش و استفاده مجدد از مواد دور ریز (پوسته های اکسیدی) صنایع فولادی و بازگرداندن این مواد به چرخه صنعت و استفاده مجدد از آن صرفه اقتصادی برای کشور… بیشتر بخوانید
بله از مزایای این روش نیاز سرمایه اولیه به نسبت کمتر و همچنین امکان استفاده از مواد اولیه متنوع میباشد که به درستی به آنها اشاره کردید.
سپاس فراوان از همراهی شما
بسیار عالی مقاله پرمحتوایی بود
سپاس از همراهی و توجه شما
ممنون توضیحات خوبی بود. مخصوصا نمودارها منطقی به نظر می رسند. از طرف مجموعه ما با شما تماس گرفته می شود. موفق باشید.
سپاس از توجه و همراهی شما. باعث افتخار خواهد بود. با ما در تماس باشید.
با توجه به کمبود آهن اسفنجی در زنجیره فولاد فرصت سرمایه گذاری بسیار خوبی است در این روش
ممنون از توجه شما. بله آهن اسفنجی مصرف زیاد و همچنین قیمت قابل توجهی دارد و مشکلی در فروش آن وجود نخواهد داشت.
با توجه به بررسی های متعدد یکی از بهترین روش های تولید آهن اسفنجی در مقیاس کوچک است و تنوع متریال ورودی بسیار خوب است
درست میفرمایید یکی از مزایای اصلی در کوره تونلی نوع متریال ورودی است. سپاس از همراهی شما
خیلی جالبه که از یک ماده دور ریز، محصولی تولید میشه که متصل کننده زنجیره فولاد هست.
بله محمد عزیز دقیقا به همین خاطر هم بسیار صرفه اقتصادی به همراه دارد.
سرمایه گذاری در تولید آهن اسفنجی به روش تونلی علاوه بر نیاز به سرمایه گذاری اندک ، بدلیل پرطرفدار بودن محصول تولیدی بازار فروش بسیار خولی دارد، بنابر این بازگشت سرمایه حدود ۲ ساله دارد و برای سرمایه گذاری بسیار جذاب می باشد
سپاس از توجه شما
بله همین امر باعث موفقیت این طرح میباشد.