آشنایی با تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی جهت کاربری صنعتی
در عصر حاضر با توجه به گستره استفاده از گیربکسها در صنایع و فعالیتهای مختلف، شناخت تفاوت بین انواع آنها مسئله مهمی تعریف میشود. بررسی تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی و خورشیدی و موارد کاربرد هر یک از آنها، به ویژه برای افرادی که در جستجوی خرید یک دستگاه مناسب برای کسب و کار خود هستند، اهمیت زیادی دارد. گیربکس هلیکال و حلزونی به عنوان دو مدل بسیار رایج از این ابزار صنعتی کاربرد دارند. هر یک از این مدل گیربکسها دارای مزایایی هستند. در عین حال، تفاوتهای بین این دو، شرایط و موارد استفاده خاصی از هر یک را تعریف میکند. ویژگیهای از جمله ساختار و طراحی، نحوه عملکرد و راندمان از جمله مواردی هستند که میتوان در زمره تفاوت بین این مدل گیربکسها به آن اشاره کرد. اگر برای انجام فعالیت خود در جستجوی یک گیربکس مناسب هستید، حتماً این مقاله را مطالعه کنید. در این مقاله ضمن معرفی دو گیربکس هلیکال و حلزونی به بررسی تفاوت این دو میپردازیم.
فهرست مطالب
معیارهای مهم انتخاب گیربکس
گیربکسها ابزارهایی هستند که گشتاور و سرعت مورد نیاز مصرف کننده را فراهم میکنند. این ابزار توان مکانیکی را از یک منبع تولیدکننده به سمت یک مصرف کننده انتقال میدهد. در واقع، گیربکسها را میتوان به عنوان هماهنگ کننده گشتاور و سرعت منبع تولید توان معرفی کرد.
آشنایی با گیربکس های صنعتی و شناخت تفاوت بین آنها میتواند در انتخاب بهترین گزینه در کاربردهای صنعتی و بهره وری بهینه دستگاهها تأثیرگذار باشد. با توجه به قیمت نسبتاً بالای این قطعه صنعتی، انتخاب آن باید با حساسیت و دقت بالایی انجام شود تا بتوان به راندمان ایده آل در پروژههای مورد نظر دست یافت. پارامترهایی چون توان و قدرت گیربکس در این انتخاب مهم تلقی میشوند. انواع مختلف گیربکسها بر اساس این ویژگیها از یکدیگر قابل تفکیک هستند. در واقع تفاوت بین آنها از جمله تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی و خورشیدی با توجه به این ویژگیها به خوبی مشهود است. سایر ویژگیهایی که در این موضوع باید مورد توجه قرار گیرند، عبارتند از:
- بررسی گشتاور خروجی و مقدار دور چرخش مورد نیاز در خروجی گیربکس
- توان تولید شده در موتور
- نسبت تبدیل
- نوع دستگاه مورد استفاده
- موقعیت نصب گربکس
- تکنولوژی ساخت قطعات
- موجود بودن قطعات گیربکس
- پشتیبانی شرکت از محصول تولید شده
- کنترل کیفی اجزای گیربکس
- استاندارد بودن قطعات
- شرایط محیطی کار
انواع گیربکسها
جهت افزایش بهره وری و صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه های عملیاتی باید معیارهای ذکر شده فوق در انتخاب گیربکسهای صنعتی مورد توجه قرار گیرند. توجه به این معیارها در انتخاب موتور گیربکسها به عنوان یکی از تجهیزات پرکاربرد در صنعت هم ضرورت دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره موتور گیربکسها، عملکرد و کاربردهای آنها، میتوانید مقاله موتور گیربکس چیست را مطالعه کنید.
در یک دسته بندی کلی، گیربکسها در انواع خورشیدی، هلیکال (شافت مستقیم)، آویز (شافت موازی) و کرانویل پینیون گروه بندی میشوند. با توجه به بررسی تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی در این مقاله، در ادامه به معرفی این دو نوع گیربکس میپردازیم.
گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی از انواع پرمصرف گیربکسها در صنعت محسوب میشود. این نوع گیربکس از دو قسمت مارپیچ و دنده تشکیل شده است. از ویژگیهای شاخص این نوع گیربکس عمود بودن جهت شفت ورودی و خروجی بر یکدیگر است. علاوه بر این، در این نوع گیربکس قابلیت قفل شدن یا عدم برگشت پذیری نیز وجود دارد. بر اساس این ویژگی ماردون درگردش محور خروجی مؤثر است. در این ویژگی تفاوت قطر ماردون و چرخ دنده حلزونی فاکتور مهمی محسوب میشود. هر چه این تفاوت بیشتر باشد، خاصیت قفل شوندگی تأثیر بیشتری خواهد داشت. این ویژگی در گیربکس بالابرها مهم تلقی میشود. خاصیت قفل شوندگی مانع از ایجاد خطر برای فرد یا بار قرار گرفته روی بالابر میشود. سهولت استفاده، قابلیت نصب عمودی و قیمت پایین از دیگر ویژگیهای مثبت این نوع گیربکسها به شمار میآید.
از جمله نکاتی که هنگام انتخاب گیربکسها باید بدان توجه داشت، فضای مورد نظر برای نصب این ابزار صنعتی است. یکی از موارد تفاوات گیربکسها از جمله تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی نیز به این موضوع مرتبط میشود. در مکانهایی با فضای محدود و عدم امکان اختصاص فضای زیاد به این ابزار، میتوان از گیربکس حلزونی استفاده کرد. علاوه بر این، در شرایط عدم قرارگیری دو محور ورودی و خروجی گیربکس در یک راستا، گیربکس حلزونی نسبت به هلیکال کارایی بهتری دارد.
مزایای گیربکس حلزونی
از مهم ترین مزایای گیربکسهای حلزونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان تولید در سایزهای مختلف
- بازه تبدیل بسیار بالا
- تعمیر و سرویس نگهداری آسان
- بازده گشتاور خروجی بالا
- ایجاد سر و صدای بسیار کم
- مقاومت بسیار بالا در برابر ارتعاشات به دلیل ساخته شدن پوسته گیربکس از جنس آلومینیوم
گیربکس هلیکال
گیربکسهای هلیکال به عنوان انواع دیگر این ابزارهای صنعتی هستند که به آن شافت مستقیم نیز گفته میشود. در این نوع گیربکس نیز دو محور دوران زاویه 90 درجه را تشکیل میدهند. از موارد تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی میتوان به ساختار آنها اشاره کرد. در گیربکس حلزونی ماردون و چرخ دنده ساده استفاده میشود، در حالیکه در نوع هلیکال چرخ دنده پینیون جایگزین شده است. به همین دلیل، گیربکس هلیکال دارای راندمان بالاتری است. این راندمان بیش از 50 درصد تعریف میشود.
گیربکس هلیکال از تعدادی چرخ دنده با ساختاری مارپیچ یا ساده تشکیل شده است. با توجه به زاویه مورب امتداد دندهها با محور و درگیری بیش از یک دنده از هر چرخ دنده در لحظه، فشار کمتری به دندهها وارد میشود و استهلاک آنها نیز کمتر است. از دیگر ویژگیهای این نوع گیربکس ایجاد سر و صدای کمی در هنگام کار است. گیربکس هلیکال در صنایع مختلفی از جمله نساجی، مواد غذایی، بسته بندی، سیمان، فولاد، لاستیک و چوب مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای گیربکس هلیکال
یکی از مهم ترین مزایای گیربکس هلیکال، استحکام و گشتاور بسیار بالای این نوع است. بازده و طول عمر بالای این نوع گیربکس نیز از دیگر نقاط قوت استفاده از این ابزار صنعتی است. با توجه به این ویژگیها، گیربکس هلیکال در صنایع سنگین پرکاربرد تعریف میشود. بازه توان بالا، مارپیچ بودن دندهها و امکان تأمین نسبتهای تبدیل پایین و ساییدگی کمتر چرخ دندهها به دلیل توزیع بار روی چندین دندانه نیز از مزایای دیگر گیربکسهای هلیکال معرفی میشوند.
تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی
با توجه به اطلاعات ارائه شده در قسمتهای پیش میتوان نسبت به نقاط اختلاف بین دو نوع گیربکس حلزونی و هلیکال پی برد. یکی از موارد تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی به بازده یا راندمان این دو مربوط میشود. بر این اساس، گیربکس حلزون بازدهی کمتری از نوع هلیکال دارد. در واقع در گیربکس حلزونی به دلیل تلفات بیشتر، کاهش توان و گشتاور در خروجی گیربکس مشاهده میشود.
از دیگر موارد تفاوت این دو نوع گیربکس میتوان به میزان سر و صدا یا آلودگی صوتی آنها اشاره کرد که در گیربکس حلزونی در مقایسه با هلیکال بیشتر است. در گیربکس حلزونی امکان کوپل با توان محدودی وجود دارد. در حالی که این ویژگی در گیربکس هلیکال با توان گسترده ای موجود است. علاوه بر این، گیربکس حلزونی نسبت به هلیکال، عمر مفید کاری بسیار پایینی را داراست. این در حالی است که گیربکس هلیکال به دلیل ساختار مارپیج چرخ دندههای آن عمر بالاتری دارد. از دیگر موارد تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی ویژگی قیمت این دو گیربکس است. گیربکس هلیکال نسبت به حلزونی قیمت بالاتری دارد. به همین دلیل در صنایع سنگین کاربرد گسترده تری دارد. از طرف دیگر، با توجه به قابلیت نصب 90 درجه گیربکس حلزونی، در مکانهایی با محدودیت فضا کارایی استفاده از آن کارایی بیشتر است. در جدول زیر برخی از موارد تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی ذکر شده اند.
نوع گیربکس | قیمت دینام | راندمان | گشتاور انتقالی نسبت به فضای اشغالی |
هلیکال | زیاد | 70% | زیاد |
حلزونی | کم | 50% | خیلی زیاد |
جمع بندی
بررسی تفاوت بین گیربکسها از جمله تفاوت گیربکس هلیکال و حلزونی، که در این مقاله به آن پرداختیم، میتواند در کارایی دستگاهی که گیربکس برای آن انتخاب میشود تأثیرگذار باشد. داشتن آگاهی نسبت به مشخصههای فنی هر یک از این گیربکسها جهت حصول بهره وری بهینه و عملکرد مطلوب دستگاههای صنعتی مهم تلقی میشوند. در این ارتباط بهتر است پارامترهای ذکر شده جهت انتخاب گیربکس، که در این مقاله نیز به آنها اشاره شد، مد نظر قرار گیرند.
برای خرید این قطعه صنعتی میتوانید از مشاوران ما در شرکت مهندسی فناوران رستاپاد کمک بگیرید. کارشناسان خبره ما در این مجموعه میتوانند با توجه به نیاز پروژه کاری شما، بهترین نوع گیربکس را معرفی کنند. شما صنعتگران عزیز میتوانید با تکیه بر دانش فنی کارشناسان این مجموعه اجرای پروژههای صنعتی خود را با بهترین بازدهی و عملکرد تجربه کنید.
1- چه نوع گیربکسی (هلیکال، خورشیدی و حلزونی) خریداری کنم؟
انتخاب نوع گیربکس با توجه به پارامترهای مختلفی تعریف میشود. در مواردی که قیمت برای شما حائز اهمیت است، میتوانید از گیربکسهای حلزونی استفاده کنید. در شرایط نیاز به دقت و راندمان بالا هم کاربرد گیربکسهای خورشیدی و هلیکال توصیه میشود.
2- تفاوت گیربکس حلزونی با گیربکس هلیکال چیست؟
گیربکس حلزونی در مقایسه با هلیکال قیمت مناسب تر و راندمان کمتری دارد. گیربکسهای حلزونی به صورت 90 درجه قابل نصب هستند و برای مکانهایی با محدودیت فضا بسیار مناسب تعریف میشوند. از دیگر تفاوتهای این دو نوع گیربکس، سر و صدای کمتر گیربکسهای هلیکال و عمر بالاتر آنها به دلیل ساختار مارپیچ چرخ دندههای آن است.