سخنگوی وزارت صمت گفت: عامل منع واردات ماشین آلات معدنی تفکرات محدود کننده است.
به گزارش رستاپاد امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت اظهار داشت: یکی از گلوگاه های بخش معدن و توسعه معدنی به روز نبودن تجهیزات معدنی و فرسودگی آنها است.
وی افزود: در سالهای گذشته این موضوع تحت تاثیر مسائل ارزی بوده و دیدگاههای معطوف به تولید داخل بوده است.
وی عنوان کرد: به مرور زمان که تجهیزات و ماشین آلات باعث کاهش تولید شد تفکر واردات با قید اینکه مشابهش در داخل تولید نشده باشد غالب و قابل دفاع شد.
سخنگوی وزارت صمت تصریح کرد: به طور متوسط در سالهای گذشته بین ۵٠٠ تا ۶٠٠ دستگاه ماشینی واردمی شده که در ١۴٠٠ به ١٠٠٠ دستگاه رسیده است که درواقع در سال گذشته تقریبا سهم واردات ماشین آلات معدنی دو برابر شده است.
قالیباف ادامه داد: براساس آیین نامه اجرایی قانون مدنی هیچ ممنوعیتی برای واردات ماشین آلات معدنی نداریم.
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/08/ماشین-آلات-معدنی-.jpg450800تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-31 15:59:332022-09-27 12:01:51عامل منع واردات ماشین آلات معدنی تفکرات محدود کننده است
یک فعال بازار آهن و فولاد از کاهش اندک و ثبات نسبی قیمت در اغلب محصولات فولادی و آهن آلات در بازار خبر داد.
به گزارش رستاپاد محمد صادق چیتساز اظهار داشت: بازار محصولات فولادی و آهن آلات هفته گذشته از آرامش نسبی و ثبات قیمتی برخوردار بود و حتی قیمت محصولات فولادی در هفته قبل نسبت به هفته قبل تر اندکی کاهش داشته است.
وی با انتقاد از قیمت گذاری بالای محصولات فولادی در بورس کالا افزود: محصولاتی مانند تیرآهن و میلگرد که در یک هفته در بورس کالا عرضه شده، قیمتها در ابتدا و انتهای هفته نوسانی و متغیر بوده و محصولاتی که برای مثال در چند روز اخیر از بورس کالا خریداری می شود با محصولاتی که چند روز قبل خریداری شده قیمت پایین تری دارد و همین امر عاملی برای کاهش تقاضا از بورس کالا شده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه صنفی توزیع کنندگان آهن و فولاد کشور عنوان کرد: با ثبات قیمتها در بورس کالا احتمال دارد بعد از دهه محرم و ماه محرم بازار آهن و فولاد بهتر شود و رونق بیشتری بگیرد.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/بازار-آهن-و-فولاد.jpg8001200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-31 13:42:452022-09-27 12:01:57بازار آهن و فولاد از رونق افتاد
یک فعال صنعت فولاد گفت: صنعت و تجارت باید به صورت واحد مدیریت شوند و با تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت استراتژی تولید و تجارت دو قطبی می شود.
به گزارش رستاپاد کریم رحیمی اظهار داشت: در صورت تفکیک وزارت صنعت و معدن از تجارت، حوزه تولید، صادرات و تجارت از هم تفکیک میشود و بتدریج در حوزه تولید کالا و مدیریت صادرات و واردات با مشکل مواجه می شویم.
وی تفکیک دو وزراتخانه صنعت معدن از تجارت و بازرگانی را غیرضروری دانست و افزود: باید در دو بخش صنعت و تجارت تمرکز تصمیمگیری وجود داشته باشد و قطعا با تفکیک این دو وزارتخانه بلاتکلیفی در دو حوزه بیشتر شود.
وی تصریح کرد: مشکلات اقتصادی کنونی در این حوزه به ساختار ربطی ندارد بلکه بیشتر، ناشی از تصمیم گیری های اشتباه است و ما نیاز به یکپارچهسازی امور و هماهنگی در اقدامات و خدمات بازرگانی داریم کمااینکه در حال حاضر تولید و بازرگانی ما ساختار واحدی دارند
رحیمی عنوان کرد:صنعت و تجارت باید به صورت واحد مدیریت شوند و با تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت استراتژی تولید و تجارت دو قطبی شده و سبب عدم همسویی و از بین رفتن وحدت در بخش تولید و صادرات میشود.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/2-7.jpg15362560تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-31 13:01:122022-09-27 12:02:03تفکیک بازرگانی از صنعت تولید را به حاشیه میبرد
معاون وزیر صمت گلوگاه تحریمی حوزه معادن را انتقال فناوری به کشور عنوان کرد و گفت: شرکتهای دانشبنیان حوزه فناوریهای معدنی باید به سمت تأمین نیازهای کشور در این زمینه حرکت کنند.
به گزارش رستاپاد رضا محتشمیپور بابیان اینکه در این حوزه کار مشترکی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آغازشده است، اظهار داشت: رویداد نزدیک اینوتکس، رویداد مهم علمی و فناوری کشورمان است و سعی داریم شرکتهای معدنی را در رویداد شرکت دهیم.
معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت بابیان اینکه ظرفیت بازسازی ماشینآلات معدنی در کشور وجود دارد، گفت: شرکتهای توانمندی وجود دارد که توانایی این کار را با تأمین نیروی انسانی مجرب دارند، البته برخی ماشینآلات معدنی نیز به علت نداشتن صرفه اقتصادی یا قدیمی بودن ممکن است ظرفیت بازسازی نداشته باشند.
وی ادامه داد: حدود ۱۵ هزار دستگاه ماشینآلات معدنی بالای ۲۰ سال و ۵ هزار دستگاه از این ماشینآلات نیز بالای ۳۰ سال سن دارند و ظرفیت خوبی برای بازسازی ماشینآلات پیش روی شرکتهای توانمند وجود دارد.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/386970_251-min.jpg10061200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-30 12:57:412022-09-27 12:02:11از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در حوزه فناوریهای معدنی استفاد می شود
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: مجلس به دنبال حذف معافیت مالیاتی از انتهای زنجیره فولادی بوده که این اقدام در نهایت منجر به افزایش اشتغال و ظرفیت کشور در حوزه فولادی خواهد شد.
به گزارش رستاپاد جواد حسینی کیا با بیان عدم توازن در زنجیره فولادی اظهار داشت: به دلیل تولید بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور، میزان عرضه و تقاضا در بازار این صنعت متعادل نیست. در واقع ظرفیت داخلی کشور نهایتا ۱۷ الی ۱۸ میلیون تن بوده که می توان گفت حداقل ۱۲ میلیون تن از آن تولید مازاد محسوب می شود.
وی اضافه کرد: در این راستا مجلس به دنبال حذف معافیت مالیاتی از انتهای زنجیره فولادی بوده که این اقدام در نهایت منجر به افزایش اشتغال و ظرفیت کشور در حوزه فولادی خواهد شد. نایب رئیس اول کمیسیون صنایع و معادن در اشاره به کاهش صادرات آهن اسفنجی عنوان کرد: این محصول به دلیل قرارگرفتن در ابتدای زنجیره فولادی مناسب فروش در حوزه صادرات نبوده و باید به سمت تولید شمش، ورق و… برود. در واقع ظرفیت زنجیره در این حوزه تکمیل شده و می توان گفت در سراسر دنیا نیز قاعده به همین شکل تداوم دارد.
حسینی کیا از تلاش مجلس در خصوص پیگیری قطعی برق خبر داد و گفت: به نظر می رسد در حال حاضر تقریبا ۱۴ هزار مگاوات کمبود برق در کشور وجود دارد که البته بخشی از آن با تعطیلی واحدهای صنعتی جبران و در نهایت نزدیک به یک هزار مگاوات از برق صرفه جویی شده است. همچنین پیشنهاداتی در خصوص چاه های کشاورزی ارائه شده که در این راستا می توان به خاموشی برق چاه ها در ساعاتی از روز و استفاده رایگان از آنها در بعدازظهر اشاره کرد.
وی تصریح کرد: در واقع تمامی این عملکردها برای جلوگیری از قطع برق خانگی انجام می شود. این در حالی است که در کشورهای دیگر در مواجه با کمبود برق، ابتدا مصارف خانگی را قطع کرده و صنایع را در اولویت آخر قرار می دهند.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/1.1-min.jpg9461417تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-30 12:15:542022-09-27 12:02:19بیبرقی کوره فولادیها را خاموش کرد
یک کارشناس صنعت فولاد گفت: با وجود افزایش هزینه تولید و بحران انرژی خطرتعطیلی کارخانجات فولادی به شدت وجود دارد.
به گزارش رستاپاد یک کارشناس صنعت فولاد با اشاره به خطر تعطیلی کارخانجات با افزایش هزینه تولید و بحران انرژی اظهار داشته است: متأسفانه با افزایش نرخهای صورتگرفته در حاملهای انرژی، نیروی انسانی، کرایه حمل و مواد اولیه، هزینه تولید محصولات فولادی به شدت بالا رفته و بسیاری از تولیدکنندگانی که زنجیره کامل از معدن تا محصول نهایی را در اختیار ندارند، در زیان قرار دارند.
وی افزود: صنعت فولاد با چالشهای متعددی رو به رو است و هر از چندگاهی تصمیمات و بخشنامههایی برای این صنعت گرفته میشود که نه تنها منفعتی برای تولیدکنندگان صنعت فولاد ندارد بلکه باعث ایجاد ضرر و چالش نیز میشود.
او می گوید: یکی از این بخشنامههایی که به ضرر ما تولیدکنندگان زنجیره فولاد است، همین مصوبه عوارض صادراتی است این مصوبه با هیچ منطقی درست نبود و متأسفانه بدون کار کارشناسی صادر شده و دردسرهایی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه هزینههای تولید فولاد از همین ابتدای سال رو به افزایش است، گفت: به طور مثال تعرفه گاز که در سال گذشته مترمکعبی ۶۰۰ تومان بود، در حال حاضر ۲۷۰۰ تومان است. حقوق و دستمزد طبق قوانین کشور ۵۷ درصد افزایش پیدا کرده است و خیلی از اقلام هزینهای دیگر، مثل کرایه حمل بار نیز افزایش یافتهاند، همه این افزایشهای صورت گرفته را با قیمت فروش محصولات فولادی مقایسه کنید تا پی ببرید که تولیدکنندگان با چه فشاری روبرو هستند.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/1-10.jpg8361200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-27 12:22:022022-09-27 12:02:54افزایش هزینه تولید و بحران انرژی سبب تعطیلی کارخانجات فولادی می شود
رئیس خانه صمت ایران گفت: عمر ماشین آلات معدنی در کشور به بیش از 40 سال نزدیک شده است و این در حالی است که لوازم یدکی این ماشینآلات نیز در کشور وجود ندارد.
به گزارش رستاپاد سید عبدالوهاب سهل آبادی با بیان اینکه عدم واردات ماشین آلات مدرن و به روز معدنی یکی از دغدغههای اصلی معدنکاران و صنایع معدنی است، اظهار داشت: یکی از دلایل این امر گران بودن این ماشین آلات با توجه به نوسانات قیمت ارز است.
وی افزود: با این شرایط معادن و به ویژه معادن کوچک امکان خرید این ماشین آلات را ندارند و هر روز به فرسودگی ماشین آلات آنها افزوده میشود.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران عنوان کرد: کمبود و یا بی کیفیت بودن لوازم یدکی ماشین آلات معدنی در کشور بسیار زیاد دیده شده است.
وی گفت: باید توجه داشت که معادن از ماشین آلاتی که در سالهای ۶۲ و ۶۳ وارد کشور شده است استفاده میکنند و این به معنای عمر ۴۰ ساله این ماشین آلات است.
سهل آبادی در مورد واردات ماشین آلات معدنی عنوان کرد:صدور بخشنامه برای داشتن یک مکانیسم واحد در همین حد نیز جای امیدواری دارد وبر اساس این ابلاغیه امکان نوسازی ناوگان معدنی کشور به بخش خصوصی واگذار شده است و معادن میتوانند در قالب قید و بندهایی ماشین آلات معدنی را وارد و ناوگان خود را نوسازی کنند.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/2-6.jpg8001200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-26 14:24:532022-09-27 12:03:06بیش از ۴۰ سال از عمر ماشین آلات معدنی کشور می گذرد
صبح امروز در آخرین پایش طرح جامع فولاد کشور که در محل شرکت ملی فولاد ایران برگزار شد، ذخایر قطعی سنگ آهن کشور ۳.۳ میلیارد تن اعلام شد.
به گزارش رستاپاد کارشناسان شرکت فولاد تکنیک مشاور و مجری تهیه طرح جامع فولاد کشور در جلسهای که با حضور آقاجانلو مدیرعامل، معاونین، مدیران و کارشناسان این شرکت برگزارشد به ارائه آخرین وضعیت پایش و بروز رسانی اطلاعات در بیش از۱۰سرفصل کلی ازاین طرح پرداختند.
براساس مطالعات انجام شده؛ ۳۸ درصد تولید سنگ آهن جهان متعلق به استرالیا می باشد که ایران در رده بندی جهانی با ذخیره ۳.۳ میلیارد تنی در ردیف نهم جهان قرار دارد که از این مقدار ۱ میلیارد و۵۰۰ میلیون تن آن دارای محتوای آهن است و تا افق ۱۴۰۴با مصرف سنگ آهن؛ ۱.۲ میلیاردتن ذخیره خواهیم داشت.
در این گزارش آمده است: ذخیره ۲میلیارد تنی تا ۲۳ سال پس از افق ۱۴۰۴برای صنایع فولادی کشور کافی خواهد بود.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/5.jpg9031200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-25 16:10:202022-09-27 12:05:41ذخایر قطعی سنگ آهن کشور 3.3 میلیارد تن است
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت گفت: به دنبال افت قیمت فولاد در بازار جهانی، تقاضا برای صادرات کاهش پیدا کرده و بیشتر فعالان این حوزه ترجیح می دهند که محصولات خود را در بازار داخلی عرضه کنند.
به گزارش رستاپاد سیف الله امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت با اشاره به کاهش جهانی قیمت فولاد، اظهار داشت: کاهش قیمت ها در بازار جهانی موجب شده که تمایل برای صادرات فولاد و محصولات فولادی کاهش پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه در مقابل، عرضه در بازار داخل افزایش پیدا کرده چرا که قیمت ها در داخل کشور گران تر از بازار جهانی است، افزود: با توجه به مشکلات موجود در صادرات فولاد در ماه های گذشته نیاز دو کشور عراق و ترکیه از کشورهای دیگری به جز ایران تأمین شده و کشورهای دیگر توانستهاند به دلیل عدم حضور ما، بازار را از آن خود کنند، اگرچه بخش نامه های مذکور اصلاح یا حذف شده است
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت عنوان کرد: چنانچه بازارهای هدف خود را از دست بدهیم، بدست آوردن آن بسیار سخت خواهد بود.
او همچنین درباره وضعیت عرضه فولاد در بازار داخل گفت: کمبودی از این جهت وجود ندارد و مقدار تولید شده در کشور جوابگوی نیاز کشور است.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی انجمن فولاد، میزان صادرات محصولات فولادی دو ماهه نخست امسال ۳۵۷ هزار تن بوده که در مقایسه با صادرات ۴۷۸ هزار تنی در مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد کاهش را نشان می دهد.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/4.jpg8001200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-25 15:42:142022-09-27 12:06:20کاهش تقاضا برای صادرات فولاد| قیمت ها در ایران گران تر از بازار جهانی
نهمین کنفرانس روابطعمومی و صنعت با موضوع روابطعمومی صنعت در ایران، تجربهها و روندها برگزار شد.
به گزارش رستاپاد در نهمین کنفرانس روابطعمومی و صنعت با موضوع روابطعمومی صنعت در ایران، تجربهها و روندها بهنام تقیپور دبیر نهمین کنفرانس روابط عمومی و صنعت اظهار داشت: تعامل و پیوند روابط عمومی و صنعت در جهان یک رابطه برنده-برنده بوده است. از یک طرف صنعت و شرکتهای تولیدی و خدماتی که محصولات و خدماتی را به جامعه عرضه میکردند، سعی داشتند که به واسطه نقش و وظایف روابط عمومی، هم از تغییرات محیطی آگاه باشند، هم به اطلاعیابی، شناخت بازار و افکار عمومی و اثربخشی برنامهها و تولیدات و خدمات در جامعه و هم به اطلاعرسانی، تبلیغات و خلق و ارتقای جایگاه برند خود در ذهن مخاطبان بپردازند.
وی افزود: روابط عمومی نیز با حمایت صنعت توانسته خود را با نیازها و نوآوریها و تغییرات اجتماعی، فرهنگی و فناورانه همراه سازد و در عرصه برقراری ارتباطات تعاملی، اطلاعرسانی شفاف، پاسخگویی و اقناع افکار عمومی و خلق و تقویت سرمایه اجتماعی صنعت، کنشگری حرفهای داشته باشد.
تقیپور دبیر نهمین کنفرانس روابط عمومی و صنعت با اشاره به اینکه در ایران این پیوند و تعامل بین صنعت و روابط عمومی بهدلیل تجربه عوامل و متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، مدیریتی و فناورانه کموبیش با فرازوفرودهایی روبهرو بوده است، عنوان کرد: بر این اساس در نهمین کنفرانس روابط عمومی و صنعت، روی تجربهها و روندها تمرکز کردهایم تا بتوانیم به شناسایی و تحلیل چالشها و ظرفیتها، پیشرانها و بازدارندهها در زمینه مسائل صنعت در ایران و کنشگری روابط عمومی بپردازیم.
در این همایش کمیته علمی کنفرانس ضمن تقدیر از تدوین و نگارش و ارسال مقالات ارزشمند از سوی پژوهشگران مطالعات ارتباطی و روابط عمومی در بخش فراخوان عمومی، اعلام می دارد که به منظور نگارش مقالات مساله محور، کاربردی و نوآورانه در کنفرانس های بعدی موارد مربوطه مد نظر قرار گیرد.
لازم به ذر است که بدانیم،امروزه سازمان ها از ارتباطات برند برای توسعه برند کسب و کار خود بهره می گیرند. ارتباطات برند یک استراتژی جامع ارتباطات است که کلیه فعالیتهای ارتباطی -از قبیل روابط عمومی و ابزارهای متنوع تبلیغات – را یکپارچه کرده و آنها را در جهت اطلاع رسانی و متقاعد ساختن مشتریان به خرید محصولات و مدیریت برند به کار میگیرد.
همچنین هدف از ارتباطات برند ارتقاء سطح ارزش ویژه برند نزد مشتریان و سایر ذی نفعان است، لذا این فعالیت در هر یک از گامهای مدیریت برند تاثیرگذار است.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/تاثیر-روابط-عمومی-بر-عملکرد-شرکت-های-پتروشیمی.jpg6661000تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-24 15:19:472022-09-27 12:06:58نهمین کنفرانس روابطعمومی و صنعت برگزار شد
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به سرمایه گذاری ایمیدرو در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته گفت: کاهش محرومیت و ایجاد اشتغال از نتایج سرمایه گذاری ایمیدرو در مناطق محروم است.
به گزارش رستاپاد حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا میرتاج الدینی نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سرمایه گذاری 27 میلیارد دلاری ایمیدرو و شرکتهای زیر مجموعه در بخش صنایع و معادن اظهار داشت: این رقم سرمایهگذاری در بخش معادن و صنایع معدنی بسیار قابل توجه است.
وی افزود: بر اساس اخبار رسیده ایمیدرو در حال سرمایه گذاری 12 میلیارد دلاری است که بیشترین سرمایه گذاری ها در مناطق کمتر توسعه یافته در حال اجراست.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس عنوان کرد: سرمایه گذاری ایمیدرو در طرح های صنعتی، معدنی، زیربنایی و اکتشافی به اشتغال، کاهش محرومیت و رونق اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته می انجامد.
حجت الاسلام میرتاج الدینی با بیان اینکه این سرمایه گذاریها در اکثر استانهاست وجود دارد، گفت: سرمایه گذاری ایمیدرو در طرح های فولادی هم بسیار خوب بوده بطوریکه بنا به گفته مسئولان سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) شاهد رشد 30 درصدی صادرات محصولات فولادی در فروردین امسال به نسبت مدت مشابه سال گذشته بودیم. وی ادامه داد: امیدواریم اهداف ترسیم شده این سرمایه گذاری بخصوص ایجاد اشتغال در مناطق محروم محقق شود.
انتهای پیام/
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/07/23.jpg9001200تیم تحریریه رستاپادhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngتیم تحریریه رستاپاد2022-07-24 14:06:202022-09-27 12:07:19کاهش محرومیت و ایجاد اشتغال از نتایج سرمایه گذاری ایمیدرو در مناطق محروم است
نقالهها و سیستمهای جابجایی مداوم مواد، بخش کلیدی اتوماسیونی هستند که پایه و اساس هر عملیات تولیدی در مقیاس بزرگ هستند. با داشتن چنین وسایلی برای تحمل و حمل بار به صورت پیوسته، استانداردسازی باید به درستی انجام شود. چراکه باعث میشوند که از کارایی درست و همچنین همکاری بین محصولات و تولیدکنندگان مختلف اطمینان داشته باشیم. انجمن سازندگان تجهیزات نوار نقاله (CEMA) استانداردهای زیادی را دراین حوزه منتشر کردهاند. علاوه براین، انجمن آمریکایی مهندسین مکانیک (ASME) و سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در تعیین استانداردهای طراحی نوارنقاله به آنها ملحق شدهاند.
این استاندارها برای طراحی نوار نقاله جهت جابجایی مداوم مواد مختلف، در محیطهای مختلف، با تغییرات تخصصی اضافی برای صنایع خاص و کاربردهای مختلف تعیین شدهاند.
دراین مقاله به بررسی استانداردهای انواع نوار نقاله و سازمانهایی کهاین استاندارها را منتشر میکنند پرداختهایم.
سازمانهای منتشرکننده استاندارهای طراحی نوار نقاله
جدول زیر سازمانهایی که کدها، استانداردها و توصیههای مؤثر مربوط به مسائل مربوط به طراحی سیستمهای پشتیبانی تسمه نقاله را منتشر میکنند را لیست کرده است.
موسسه آهن و فولاد آمریکا (AISI)
American Iron and Steel Institute (AISI)
موسسه بتن آمریکا (ACI)
American Concrete Institute (ACI)
انجمن گالوانیزر آمریکا (AGA)
American Galvanizers Association (AGA)
موسسه آمریکایی ساخت و ساز فولادی (AISC)
American Institute of Steel Construction (AISC)
موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI)
American National Standards Institute (ANSI)
انجمن مهندسی و نگهداری راه آهن آمریکا (AREMA)
American Railway Engineering and Maintenance-of–Way Association (AREMA)
انجمن آمریکایی تست غیر مخرب (ASNT)
American Society for Nondestructive Testing (ASNT)
انجمن مهندسین عمران آمریکا (ASCE)
American Society of Civil Engineers (ASCE)
انجمن مواد تست آمریکا (ASTM)
American Society of Testing Materials (ASTM)
انجمن جوش آمریکا (AWS)
American Welding Society (AWS)
مقامات ساختمان و مدیران کد (BOCA)
Building Officials and Code Administrators (BOCA)
شورای بین المللی کد (ICC)
International Code Council (ICC)
کنفرانس بین المللی مقامات ساختمان (ICBO)
International Conference of Building Officials (ICBO)
سازمان استاندارد بین المللی (ISO)
International Standards Organization (ISO)
ادارهایمنی و بهداشت معدن (MSHA)
Mining Safety and Health Administration (MSHA)
انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA)
National Fire Protection Association (NFPA)
ادارهایمنی و بهداشت شغلی (OSHA)
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
انجمن پوششهای محافظ (SSPC)
Society for Protective Coatings (SSPC)
کنگره بین المللی قوانین ساختمانی جنوب (SBCCI)
Southern Building Code Congress International (SBCCI)
برد فنی طناب سیم (WRTB)
Wire Rope Technical Board (WRTB)
برخی استاندارهای منتشر شده از سوی سازمان های استاندارد نوار نقاله
در جدول زیر نمونههایی از کدها و استانداردهای منتشر شده توسطاین سازمانها آمده است. مدیران پروژه، مهندسان و طراحان باید تعیین کنند که کدام اسناد برای هر پروژه باید استفاده شود. در بسیاری از موارد، کدها و استانداردهای دولتی و محلی ممکن است نیز اعمال شود.
سازمان و استاندارد مربوطه
مسائل مربوط به پشتیبانی نوار نقاله
ACI 318، “الزاماتایین نامه ساختمان برای بتن سازه و تفسیر”
الزامات طراحی فونداسیون، بار، استحکام، تقویت
“بتن سازه و تفسیر”
فروشگاه ارائه طراحی، جزئیات اتصال، جزئیات کادربندی
SSPC، “نحوه رنگ کاری خوب – راهنمای رنگ کاری SSPC، جلد 1”
ملاحظات پوشش محافظ، آماده سازی سطح
IBC، “آیین بین المللی ساختمان”
الزامات طراحی سازه و فونداسیون، بارها، ترکیبات بار
NFPA 101، “کدایمنی زندگی”
مسائلایمنی آتش نشانی، خروج مورد نیاز
NFPA 5000، “ساخت و ساز ساختمان و کدایمنی”
الزامات طراحی سازه برایایمنی در برابر آتش
AREMA، “راهنمای مهندسی راه آهن”
ترخیص راه آهن مورد نیاز
AISC، “راهنمای ساخت و ساز فولادی”
(ASD یا LRFD) بارها و تنشهای مجاز، اتصالات، انتخاب اعضای ساختاری
ASCE 7، “حداقل بار طراحی برای ساختمانها و سازهها”
الزامات طراحی سازه و فونداسیون، بارها، ترکیبات بار
ISO 5049، “تجهیزات سیار برای جابجایی مداوم مواد فله”
ملاحظات طراحی سازه، بار، تنشهای مجاز، بار، واژگونی
NFPA 70، “کد ملی برق”
ترخیص خطوط برق مورد نیاز
AWS D1.1، “کد جوشکاری سازه – فولاد”
الزامات طراحی اتصالات جوش داده شده، صلاحیت جوش، ساخت، بازرسی، نمادها
AGA، “طراحی محصولات برای گالوانیزه شدن گرم پس از ساخت”
ملاحظات طراحی سازه، زهکشی، تهویه، اعوجاج، تعمیرات سطح
انتخاب طناب و استحکام، عواملایمنی، حداقل قطر شیار و درام، حداکثر زاویه ناوگان
معرفی استانداردهای طراحی نوار نقاله در صنایع مختلف
استانداردهایایمنی نوار نقاله
این استانداردهای طراحی نوارنقاله به طور خاص برایمنی در طراحی، آزمایش و استفاده تمرکز دارند. به عبارت دیگر، این کار را با تمرکز بیشتری بر روی ایمنی نسبت به سایر استاندارها انجام میدهند؛ زیرا عملکرد مناسب، عملکردی است که ایمن باشد.
علاوه براین، توجه ویژهای بهایمنی آتش نشانی کردهاند که با شبیهسازی آتش سوزی مواردی چون آزمایش اشتعال پذیری و تستهای مقاومت در برابر آتش را در نظر گرفتهاند.
در زیر برخی از استاندارهای مربوط به ایمنی آمده است.
ASME B20.1-2021: استاندارد ایمنی برای نوار نقالهها و تجهیزات مرتبط
BS EN ISO 20238:2019: تسمههای نقاله. تست اصطکاک درام (استاندارد بریتانیا)
BS EN 12882:2015: تسمه نقاله برای مصارف عمومی. الزاماتایمنی الکتریکی و اشتعال پذیری (استاندارد بریتانیا)
ISO 340:2013: تسمه نقاله – مشخصات اشتعال پذیری مقیاس آزمایشگاهی – الزامات و روش آزمایش
ISO 7149:1982: تجهیزات جابجایی مداوم – کدایمنی – قوانین ویژه
استانداردهای تسمه نقاله
استانداردهای تسمه نقاله به شناخته شدهترین نوع نوار نقاله میپردازد. با توجه به تنوع زیاد در طراحی، ساخت و ترکیب ساختاری تسمههای نقاله، استانداردهایی برای هدایت یکنواخت، کدهایایمنی، نمونهبرداری، عملکرد و ویژگیهای ابعادی طراحی شدهاند.
برخی ازاین استانداردها عبارتند از :
ANSI/CEMA 402-2003 (R2015)
ISO 5284:1986: تسمه نقاله – فهرست اصطلاحات معادل
ISO 433:2017:تسمه نقاله – علامت گذاری
CEMA 502-2015:تسمه نقاله انبوه مواد با فرورفتگی و برگرداندن شمشیرها – انتخاب و ابعاد با تبدیل متریک
استانداردهای نصب نوار نقاله برای تسمه نقالههای حمل مواد فله – 2014
ISO 10247:1990:تسمه نقاله – مشخصات روکشها – طبقه بندی
استانداردهای طراحی نوارنقاله مواد غذایی
استانداردهای مربوط به نوار نقالههایی که در مقیاس تجاری با مواد غذایی سروکار دارند به ماشینهای لباسشویی و اجاقهای نقاله، جوجههای گوشتی و توستر میپردازند. مشخصات استاندارد برای نوار نقاله ماشینهای لباسشویی انواع مختلفی از جمله ماشینهای با طرحهای قفسهای یا بدون قفسه و پیکربندی مخزن تک یا چندگانه را پوشش میدهد. برای اجاقهای نوار نقاله، جوجههای گوشتی و توسترها، روش تست استاندارد برای ارزیابی مصرف انرژی و عملکرد پخت آنها ارائه شده است.
برخی ازاین استانداردهای طراحی نوارنقاله موادغذایی عبارتند از:
ASTM F1203-16: مشخصات استاندارد برای ماشینهای لباسشویی- قابلمه، تابه و ظروف، ضدعفونی کننده حرارت، نوع نوار نقاله چرخشی تجاری
ASTM F1237-15: مشخصات استاندارد برای ماشینهای ظرفشویی تجاری، مخزن چندگانه، نوع نوار نقاله بیضی شکل پیوسته، ضدعفونی کننده حرارت
ASTM F858-18: مشخصات استاندارد برای ماشینهای ظرفشویی تجاری ضدعفونی کننده آب گرم، تک مخزن، نوع قفسه نقاله
ASTM F859-21: مشخصات استاندارد برای ماشینهای ظرفشویی تجاری ضدعفونی کننده حرارت، مخزن چندگانه، نوع قفسه نقاله
ASTM F860-07(2018)e1: مشخصات استاندارد برای ماشینهای ظرفشویی تجاری ضدعفونی کننده آب گرم، مخزن چندگانه، نوع نوار نقاله بدون قفسه
ASTM F1817-17: روش تست استاندارد برای عملکرد کورههای نقاله
استانداردهای طراحی نوارنقاله غلتکی
نوار نقالههای غلتکی نوع بسیار محبوبی از نوار نقاله با انواع مختلف پیکربندی هستند که هر کدام استانداردهای جداگانهای دارند. دراین استاندارها روشهای مهندسی، ساخت و کاربرد توصیه شده و همچنین نامگذاری و استانداردهای ابعادی یکسانی لحاظ شده است.
استانداردهای CEMA برای نوار نقالههای غلتکی، نوار نقالههای غلتکی زنده، زنجیری و محور خطی و همچنین انواع غیر برقی مناسب هستند.
برخی ازاین استانداردهای طراحی نوارنقاله غلتکی عبارتند از :
ANSI/CEMA 401-2003 (R2015) : نوار نقاله غلتکی – بدون برق
ANSI/CEMA 404-2003 (R2015): نوار نقالههای غلتکی زنده با زنجیره رانده
ANSI/CEMA 406-2003 (R2015): نوار نقالههای غلتکی زنده با محور Lineshaft
MIL-C-43528A NOT 1: نوار نقاله، غلتک، جاذبه، 1000 LB/FT
استانداردهای نوار نقاله پیچ
استانداردهای نوار نقاله پیچی شامل ابعادی توصیه شده برای نوار نقالههای پیچی، اجزای آنها و قطعات مرتبط هستند. علاوه براین، قوانین طراحی برای قدرت محرک پیچ دوار، و همچنین کدایمنی برای خطرات مربوطه را نیز شامل میشوند.این استاندارد توجه ویژهای به نقاط برشی یا گیرانداختن بین قسمتهای ثابت و متحرک نوار نقاله پیچ کرده است.
برخی ازاین استانداردهای طراحی نواد نقاله پیچ عبارتند از :
ANSI/CEMA 350-2015 : نوار نقالههای پیچ برای مواد فله
ISO 1050:1975: تجهیزات حمل و نقل مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – نوار نقاله پیچ
ISO 7119:1981: تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – نوار نقالههای پیچی – قوانین طراحی برای قدرت درایو
ISO/TR 9172:1987: تجهیزات حمل و نقل مکانیکی پیوسته – کدایمنی برای نوار نقالههای پیچ – نمونههایی از حفاظ برای نقاط تله گذاری و برش
استانداردهای زنجیر نقاله
استانداردهای زنجیر به طیف وسیعی از کاربردهای زنجیرهها در زمینه نوار نقاله میپردازند.این استانداردهای طراحی نوارنقاله علاوه بر مشخص کردن ویژگیهای خود زنجیرهها، به دندانههای چرخدنده، واحدهای اتصال و غیره نیز میپردازند و تصویر کاملی را ارائه میدهند.
برخی ازاین استانداردها عبارتند از :
ISO 1977:2006 : زنجیر نقاله، ملحقات و چرخ دندهها
ASME B29.15M-1997 (R2021) : زنجیر نوار نقاله از نوع غلتکی فولادی، ملحقات و دندانههای زنجیری (B29.15M – 1997)
ASME B29.17M-1998 (R2018): زنجیر نوار نقاله و دندانههای زنجیری نوع لولا
ASME B29.27-2002 (R2021): زنجیر و ملحقات نقاله پین توخالی تک گام و دو گام
ISO 1082:1990: معدن – واحدهای رابط نوع غل برای نوار نقالههای زنجیرهای
ISO 1275:2006: زنجیر غلتکی دقیق دو گام، ملحقات و چرخ زنجیرهای مرتبط برای انتقال و نقاله
ISO 5612:1990: معدن – میلههای خراش دهنده برای نوار نقالههای زنجیرهای
ISO 5613:1984: معدن – مجموعههای چرخ زنجیر را برای نوار نقالههای زنجیرهای هدایت کنید
ISO 610:1990: زنجیر فولادی با کشش بالا (پیوند گرد) برای نوار نقالههای زنجیرهای و گاوآهنهای زغال سنگ
استانداردهای طراحی نوارنقاله سبک
استانداردهای تسمه نقاله سبک دقیقاً مشخص میکند که “تسمه نقاله سبک” دقیقاً چیست. این استاندارد، روشهای آزمایشی جایگزینی را ارائه میدهند که قابل اجرا هستند و امکان تعیین ابعاد، استحکام کششی، مقاومت الکتریکی، ضرایب اصطکاک و سایر ویژگیهای حیاتی برای یک تسمه نقاله نور قابل اعتماد و با عملکرد مناسب را فراهم میکنند.
برخی از این استانداردهای طراحی نوار نقاله سبک عبارتند از :
ISO 15147:2012 : تسمه نقاله سبکر – تلورانس در عرض و طول تسمه نقاله سبک بریده شده
ISO 21178:2020: تسمه نقاله سبک – تعیین مقاومتهای الکتریکی
ISO 21179:2013: تسمه نقاله سبک – تعیین میدان الکترواستاتیک تولید شده توسط تسمه نقاله نور در حال اجرا
ISO 21180:2013: تسمه نقاله سبک – تعیین حداکثر مقاومت کششی
ISO 21181:2013: تسمه نقاله سبک – تعیین مدول الاستیک شل
ISO 21182:2013: تسمه نقاله سبک – تعیین ضریب اصطکاک
استانداردهای تسمه نقاله نساجی
استانداردهای طراحی نوارنقاله نساجی به آزمایشات اضافی که تسمه نقاله با ترکیب نساجی متحمل میشوند، میپردازد. اشتعال پذیری، انتشار پارگی، استحکام کششی و آزمایشهای ابعادی در آن گنجانده شده است. علاوه براین، مشخصات تسمههای پوششدار لاستیکی یا پلاستیکی ساخت و ساز نساجی ارائه شده است، که به معادن عمومی و زیرزمینی میپردازد.
برخی ازاین استانداردها عبارتند از :
ISO 16851:2012: تسمه نقاله نساجی – تعیین طول خالص یک تسمه نقاله بی پایان
ISO 283:2015: تسمه نقاله نساجی – استحکام کششی با ضخامت کامل، ازدیاد طول در هنگام شکست و ازدیاد طول در بار مرجع – روش تست
ISO 14890:2013: تسمه نقاله – مشخصات تسمه نقاله با روکش لاستیکی یا پلاستیکی در تولیدات دستگاههای نساجی برای استفاده عمومی
ISO 22721:2007: تسمه نقاله – مشخصات تسمه نقاله با پوشش لاستیکی یا پلاستیکی ساخت و ساز نساجی برای استخراج زیرزمینی
ISO 251:2012: تسمه نقاله با لاشه پارچه – عرض و طول
ISO 340:2013: تسمه نقاله – مشخصات اشتعال پذیری مقیاس آزمایشگاهی – الزامات و روش آزمایش
استانداردهای طراحی نوارنقاله استیل کورد
استانداردهای تسمه نقاله تقویت شده با استیل کورد به طور خاص به ملاحظاتی میپردازد که مختص آنهاست. تسمههای نقاله استیل کورد به دلیل طراحی بسیار بادوام، در محیطها و برای محمولههایی استفاده میشوند که تقاضای آنها به حدی است که استفاده از آنها را تضمین کند. بنابراین روشهای آزمایش کامل آن فراتر از آن چیزی است که سایر تسمههای نقاله در معرض آن هستند. در آزمایشات به اتصال اجزای فولادی به بقیه تسمه نقاله توجه شده است.
برخی ازاین استانداردهای طراحی نوارنقاله استیل کورد عبارتند از :
ISO 15236-1:2016: تسمه نقاله استیل کورد – قسمت 1: طراحی، ابعاد و الزامات مکانیکی برای تسمه نقاله برای استفاده عمومی
ISO 15236-2:2017: تسمه نقاله استیل کورد – قسمت 2: انواع تسمه ترجیحی
ISO 15236-3:2017: تسمه نقاله استیل کورد – قسمت 3: الزاماتایمنی ویژه برای تسمهها برای استفاده در تاسیسات زیرزمینی
ISO 15236-4:2004: تسمه نقاله استیل کورد – قسمت 4: اتصالات تسمه ولکانیزه
ISO 7590:2018: تسمه نقاله استیل کورد – روشهایی برای تعیین ضخامت کل و ضخامت پوشش
ISO 7622-1:2013: تسمه نقاله استیل کورد – تست کشش طولی – قسمت 1: اندازه گیری ازدیاد طول
استانداردهای نوار نقاله ارتعاشی
استانداردهای نوار نقاله و فیدرهای ارتعاشی و نوسانی ویژگیهای اساسی نوار نقالهها را بر اساس شکل فرورفتگی آنها مشخص میکند. با توجه به ماهیت دینامیکی خاص خود، برای طیف گستردهای از کاربردها، اغلب از جمله مرتب سازی، جهت دهی، و غربال کردن قطعات استفاده میشوند. این استانداردها برای استفاده از نوار نقالههای ارتعاشی و نوسانی به عنوان تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل طراحی شدهاند.
برخی ازاین استانداردها عبارتند از :
ISO 1049:1975: تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – نوار نقاله و فیدرهای ارتعاشی با فرورفتگی مستطیلی یا ذوزنقهای
ISO 1807:1975: تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – نوار نقالههای نوسانی و فیدرهای تکان دهنده یا رفت و برگشتی با فرورفتگی مستطیلی یا ذوزنقهای شکل
ISO 1815:1975: تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – فیدرها و نوار نقالههای ارتعاشی با فرورفتگی لولهای
ISO 2139:1975: تجهیزات جابجایی مکانیکی پیوسته برای مواد فله شل – نوار نقالههای نوسانی و فیدرهای تکاندهنده یا رفت و برگشتی با فرورفتگی لولهای
سایر استانداردهای طراحی نوارنقاله
نوار نقاله استاندارد از محبوبترین و پرکاربردترین انواع نوار نقاله هستند. استانداردهایی برای استفاده از نوار نقاله در کاربردهای خاص مانند نمونه برداری کود از تسمه، خراش دادن مداوم کود، یا نمونه برداری از جریانهای زباله در نوار نقاله وجود دارد. این مجموعه استانداردهای نوار نقاله علاوه بر ایجاد استانداردهایی برای طراحی، ساخت، ساخت، ویژگیهای ابعادی و بهره برداری از طیف گستردهای از نوار نقالهها، طیف وسیعی از تلاشهای صنعت نوار نقاله و استانداردسازی را به نمایش میگذارد.
برخی از این استانداردهای طراحی نوار نقاله استاندارد عبارتند از :
ISO/TR 16764:2003: بالابر، پله برقی و نوار نقاله مسافر – مقایسه استانداردهای جهانی در مورد تداخل الکترومغناطیسی/سازگاری الکترومغناطیسی
ASTM D7204-15: تمرین استاندارد برای نمونه برداری از جریانهای زباله در نوار نقاله
ISO 3963:1977: کود – نمونه برداری از نوار نقاله با توقف تسمه
MIL-C-23218C: نوار نقاله، عمودی، نوع سینی، ظرفیت سینی بسته 100 پوندی (استفاده از کشتی)
جمع بندی
رعایت استانداردهای طراحی نوارنقاله باعث میشوند که کارایی و عمر نوار نقاله در خط تولید شما افزایش یابد. در این مقاله از مجله رستاپاد به بررسی انواع استاندارهایی که در طراحی باید درنظرگرفته شوند پرداختیم.
اگر شما هم در حوزه فعالیتان با شما نوار نقالهها سر و کار دارید، حتما به مجله رستاپاد سر بزنید و مقالات معتبری که در این باره منتشر میشوند را مطالعه کنید.
https://rastapad.com/wp-content/uploads/2022/08/Conveyor-design-standards-15.jpg6671000کارشناس سئوhttps://rastapad.com/wp-content/uploads/2021/12/Rastapad_logo2.pngکارشناس سئو2022-07-22 16:45:372022-09-07 14:20:45معرفی جامع استانداردهای طراحی نوارنقاله